Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Vi ser jo at du har fått kraftig juling, men var du rusa?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 01.10.2018

Alder: 49
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Dette er vel kanskje ikke et spørsmål, men jeg lurer likevel på om andre mener politi/etterforskere går langt over streken når de under mitt avhør etter en alvorlig vold- og overgrepssak, spør om jeg var veldig ruset eller om jeg ruset meg tett før hendelsen (fortid som tidligere rusmisbruker). Står jeg svakere da? Og er det greit at det sies: «Du vet NN, hadde det vært min datter som aldri har gjort noe galt som hadde blitt utsatt for det du ble, ville saken stilt seg i et helt annet lys. Vi ser jo du har fått kraftig juling, men var du rusa?» Er dette proft?

Svar

Hei,
og takk for at du skriver til oss.

Det er leit å høre at du har vært utsatt for alvorlig vold og overgrep, og det er ikke greit at politiet kommer med uttalelser som den du siterer. At politiet spør om bruk av rusmidler er nok vanlig for at de skal få et best mulig bilde av situasjonen, men om det er brukt rus skal på ingen måte gjøre at den som er utsatt for vold står svakere i saken. Det er like ulovlig å bruke vold mot en rusa person som en som ikke er rusa. Det er veldig synd om politiet ga deg følelse av noe annet.

Det fremgår ikke av det du skriver om du hadde med deg en bistandsadvokat i avhøret. Dersom du hadde det, kan du drøfte det politiet sa med denne, og vurdere om du skal klage – hvis du skulle ønske det. Utsatte for vold og overgrep har krav på bistandsadvokat. Hvis du av en eller annen grunn ikke allerede har en, bør du be om å få oppnevnt en bistandsadvokat som kan være med deg i eventuelle kommende avhør.

Alt godt til deg!

Vennlig hilsen,
dinutvei.no