Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Venninnen min er i et forhold der de slår hverandre. Nå er hun blitt gravid. Hva bør jeg gjøre?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 19
Kjønn: mann

Spørsmål

En vinnene av meg er i et forhold og mens jeg har vært hos de har jeg sett at slår med flat hånd til at de sier at de er svimmel i hodet og at det suser i ørene. De kniper på hverandre til de får blåmerker. Han har vært involvert i vold før men venninnen sier at han ikke er voldelig mot henne.

Hun er blitt gravid og jeg er bekymret for hva som skjer når ingen er der. Jeg vet ikke hva jeg bør gjøre eller hvem jeg skal kontakte.

Svar

Hei

Takk for at du skriver til oss, og for at du bryr deg!

Slik du beskriver forholdet som venninna di er i – og som er blitt gravid – er det lett å forstå at du er bekymret og usikker på hva du bør gjøre. Det virker som du allerede er der og støtter henne/dem, og det er kanskje noe av det viktigste du kan gjøre.

Å erkjenne overfor seg selv og andre at en lever i et forhold som ikke er bra, og/eller blir utsatt for vold, kan være vanskelig. Å vite hva en som venn bør gjøre og si i en slik situasjon, er heller ikke enkelt. Det er ingen fasit på hvordan det er best å snakke med og støtte noen, og hvordan en bør gå frem vil også være avhengig av situasjonen og hva en selv er komfortabel med å si og gjøre.

Dersom du ikke allerede har gjort dette, kan du si til venninnen din at du er bekymret for henne. Spør hvordan hun har det, fortell eventuelt litt om hva du observerer og si at det er hjelp å få – dersom hun har behov for det. Fortell gjerne at hun kan ta opp med fastlegen sin hvordan hun har det og hva som skjer. Hun kan også snakke med noen på en helsestasjon eller der hun eventuelt vil gå til svangerskapskontroll. Du kan også tilby deg å hjelpe henne med å kontakte legen eller andre hjelpetilbud, eller være med som støtte dersom hun ønsker det. Noen ganger kan det være verdt å spørre igjen – uavhengig av om du får svar første gangen eller ikke.

Det kan være at venninnen din ikke er klar for å snakke eller å ta i mot hjelp ennå. Det kan være vedrt å merke seg, er at en ikke alltid når fram med råd eller hjelp. Det viktigste du kan gjøre, er å fortsette å støtte henne/dem slik du allerede gjør, og å vise tålmodighet og forståelse.

Et sted du som venn/pårørende kan ta kontakt å spørre om råd, er Vold- og overgrepslinjen på 116 006. Du kan eventuelt kontakte et krisesenter. Begge steder er det ansatte med kunnskap om vold og erfaring i å snakke med mennesker som er i lignende situasjon som den du som venn er i, og venninnen din står i. Her finner du oversikt over landets krisesentre (huk av for «Krisesenter» under «Type tilbud»): https://dinutvei.no/alle-hjelpetilbud/

Blir du alvorlig bekymret for at en av dem eller begge blir utsatt for vold og er i fare, ring politiets nødnummer 112.

Har lagt ved en artikkel hvor du kanskje finner nyttig informasjon om det å kjenne noen som er utsatt for vold: https://dinutvei.no/vold-i-naere-relasjoner/hvordan-hjelpe-overgrep-parorende/

Ønsker deg alt godt!

Beste hilsen
dinutvei.no