Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Samboer skriker ofte og er imot sønnen min. Er dette psykisk vold?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 28
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei, jeg er samboer med en mann som ofte skriker til meg om hva jeg må gjøre bedre osv. Men det han er mest på er sønnen min fra ett tidligere forhold, han kommer alltid på en haug med ting som han mener jeg må ta tak i med gutten min. Problemet med dette er at det er ingen problem med gutten min, alle som møter han syntes han er så god å omsorgsfull.

Ting han skriker til meg om er at sønnen min snakker for mye under middagsmåltidet og vil at jeg skal si at ingen er interessert i å sitte å høre på han. Jeg gjør selvsagt ikke det han ber meg om for jeg syntes ikke det er ett problem, men koselig å høre på. Dermed kan dette utløse ett sinne hos min samboer at jeg puser for mye med gutten min..

Dette her er bare en liten del av det, nå har jeg bestemt meg for å flytte fra han, så jeg valgte å sende alle barna til besteforeldrene slik at de ikke er oppi dette.

Men spørsmålet mitt er: er dette psykisk vold? Manipulering? Hva er det han har så mye imot gutten min for?

Jeg blir jo helt målløs at en voksen mann kan si slike ting.. En annen ting er at han kaster ungene ut mens jeg er på jobb å det pøsregner også er de ute i 2 timer å fryser helt til jeg kommer hjem å sier selvsagt skal dere få gå inn. Og da kjefter å skriker han til meg også siden jeg slapp dem inn når han hadde kastet de ut..

Svar

Hei, og  takk for at du skriver til oss.

Det er modig og bra av deg å se at problemet ikke ligger hos deg eller hos sønnen din, og at du har valgt å avslutte et forhold hvor du lurer på om du blir utsatt for vold.

Det du beskriver at skjer, kan være psykisk vold. Du skriver også at «Dette her er bare en liten del av det». Uansett høres det ikke bra ut det samboeren din gjør, hverken mot deg, overfor sønnen din eller de andre barna som kan få med seg og plages av det som skjer. Det er ikke akseptabelt å skrike til noen slik han gjør til deg, og å snakke stygt og nedsettende om både deg og sønnen din. På siden «Psykisk vold» på dinutvei.no, kan du eventuelt lese mer om hva psykisk vold er.

Så fint at du kunne sende barna til besteforeldre under oppbruddet. Vi håper du har god støtte i venner og familie, og at du får tatt vare på deg selv i dette. Skulle du få behov for snakke med en fagperson om hvordan du har det, kan du ta opp det med fastlegen din. Legen din kan være en god samtalepart, og også henvise deg videre til annen hjelp hvis det skulle være aktuelt.

Noe du kan vurdere, dersom samboeren din er villig til å være med, er å be om en samtale ved et familievernkontor. Det kan dere gjøre uavhengig av om dere har felles barn under 16 år og senere må til obligatorisk mekling i forbindelse med samlivsbruddet. Her kan du/dere ta opp med en tredjepart til stede, blant annet hvordan dere kan kommunisere og samarbeide til det beste for barna og dere selv, under og etter bruddet. Her finner du oversikt over landets familievernkontorer. (Huk av for «Familievern under «Type tilbud.»)

Ønsker deg og barna deres alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no