Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Når har man rett til å kontakte politiet ved nettrakassering?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 11.11.2017

Alder: 26
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 26 som har bodd i utlandet noen år, og jeg planlegger å flytte hjem til Norge.

Mens jeg har vært boende i utlandet så har jeg vært i kontakt med en nordmann som jeg også møtte mens jeg var på besøk i Norge. Jeg merket fort at denne personen var kontrollerende og manipulerende og bestemte meg for å avslutte «nettromansen».

Problemet er at han fortsetter å trakassere meg på sosiale medier, jeg får e-poster hver dag (som jeg ikke besvarer), får konstant venneforespørsler på Facebook i form av falske navn, samme med Snapchat og Skype (som jeg nå har sluttet å bruke som resultat).

Jeg har prøvd alle slags alternativer for å få han til å la meg være, uttrykket flere ganger at jeg føler meg utrygg, trakassert, og har gang på gang bedt han om å bli latt være og gjentatte ganger sagt ifra om at jeg ikke ønsker noe slags form for kontakt fra han. Jeg har også byttet telefonnummer ettersom han ikke sluttet å kontakte meg på mobil, e-posten min er jeg avhengig av og blokkering har ikke fungert.

Nå som det har gått en stund uten at jeg har svart (han sender meg MINST én, to eller flere e-poster om dagen) på e-postene er jeg redd han kommer til å kontakte både jobb og familie ettersom flere e-poster indirekte truer med å bruke metoder for å få meg til å svare.

Når har man rett til å kontakte politiet når det kommer til nettrakassering, hvor mye skal jeg finne meg i før jeg søker hjelp fra politiet eller andre parter? Og hvis politiet er aktuelt, siden jeg fortsatt er boende i utlandet bør jeg da kontakte politiet i Norge eller politiet her jeg bor?

Tusen takk for svar på forhånd!

Kvinne, 26 år

Svar

Svaret er redigert før det ble publisert.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Situasjonen du beskriver høres ubehagelig ut og virker krevende.

Siden du både opplever deg trakassert, utrygg og truet er det naturlig – og du har rett til – å søke hjelp hos politiet. Om du kontakter politiet der du bor eller i Norge, er opp til deg. Politiet der du bor vil eventuelt sende saken til norsk politi. Hvis du ønsker å kontakte norsk politi direkte, kan du sende en skriftlig anmeldelse til politiet der du har bopel i Norge (eller stedet du tenker å bosette deg).

Uansett om du oppsøker politiet i utlandet eller sender en skriftlig anmeldelse til politiet i Norge, er det viktig at du inkluderer så mye informasjon som mulig. Legg ved eventuell dokumentasjon du måtte ha på uønskede kontaktforsøk i form av for eksempel e-poster og Facebook-meldinger. Dokumenter også framtidige kontaktforsøk, eventuelt kan det være lurt å føre logg eller dagbok.

Det kan være du allerede praktiserer det, men for ordens skyld vil vi også gjøre deg oppmerksom på muligheten til å innrapportere falske profiler på for eksempel Facebook og Instagram.

På slettmeg.no, under overskriften veiledninger, kan du finne:

  • en rekke oppskrifter for hvordan å innrapportere falske profiler
  • hvordan slette bilder og profiler
  • hva du skal gjøre hvis noen hacker seg inn på profilen din

Vi håper du får støtte og hjelp i det du står i, fra familie, venner eller av profesjonelle, dersom du har behov for det.

Vennlig hilsen dinutvei.no