Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Kan jeg vente med å anmelde broren min for vold ?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 28.12.2018

Alder: 18
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Jeg er en jente på 18 år, og jeg vet jeg er over familiesorg alderen. Jeg har lenge hatt lyst til å anmelde familien, men i hovedsak storebroren min for kniv-, draps- og all slags trusler. Men samtidig vold også. Men jeg har ikke lyst til å gjøre det riktig ennå. For da sier mamma og pappa at jeg må forlate hjemmet, siden han gjør sånt fordi jeg opphisser ham. I tillegg har han epilepsi, så de setter han på topp hele tiden. Men vold har det vært, trusler har det vært siden før jeg fylte 18. Dette har mamma og pappa vært vitne til, men de har heller bare kjefta på ham. Jeg lurer på om jeg i en senere alder kan anmelde ham for vold, når jeg evt. ikke bor hjemme, fordi jeg vil ikke flytte ut heller.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det høres ut som at du lever i en krevende og vanskelig familiesituasjon, og det er forståelig at du lurer på hva du kan gjøre.

Vold og trusler om drap, slik du beskriver at du er blitt utsatt for, er alvorlige og straffbare forhold. Du skriver at du har lyst til anmelde, men vil vente litt med det siden du bor hjemme og foreldrene dine sier du må flytte hvis du anmelder broren din nå. Når det gjelder spørsmålet ditt om du kan anmelde disse forholdene senere, er det verdt å merke seg at dersom det går en stund, kan forholdene være foreldet. At et forhold er foreldet, innebærer at den som har begått handlingen ikke kan straffeforfølges hvis det har gått et visst antall år etter at lovbruddet skjedde. Dette vil blant annet avhenge av hva slags straffbart forhold det er snakk om og hvor lang tid det går fra forholdet skjedde til du anmelder det. Reglene om foreldelse er kompliserte, og det er ofte nødvendig med juridisk kompetanse for å si om et forhold er foreldet eller ikke. Du kan eventuelt nå, eller dersom du en dag ønsker å anmelde, be en bistandsadvokat om å vurdere saken din. Du kan søke etter en bistandsadvokat på www.advokatenhjelperdeg.no

Det er bekymringsfullt at du lever med vold og trusler, og dersom situasjonen din skulle forverre seg, kan du ringe til politiet på 02800 å be dem om råd. Det kan du gjøre anonymt, altså uten å oppgi navnet ditt eller broren din sitt, hvis du ønsker det.

Du kan også kontakte et krisesenter for gratis råd og veiledning, både det når det kommer til situasjonen din nå og til det å anmelde på et senere tidspunkt. Ansatte på krisesentrene har lang erfaring i å snakke med mennesker i lignende situasjon som din og kan ha gode råd å gi deg. Du trenger ikke å bo på et krisesenter for å få hjelp, og du kan ringe eller oppsøke et senter direkte, uten timeavtale eller henvisning. Her finner du en oversikt over landets krisesentre.

Alt godt til deg.

Vennlig hilsen
dinutvei.no