Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Kan fysisk berøring bli greit igjen? Hvordan kan jeg bli seksuelt aktiv etter overgrep?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 17
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei, da jeg var 8 år ble jeg utsatt for et seksuelt overgrep. Har kun fortalt det til noen venninner, men holdt familien utenfor og ønsker det skal være slik en stund framover til jeg finner ut av ting.

Fikk nylig min første ordentlige kjæreste. Vi hadde det kjempefint sammen. Da vi kysset for første gang fikk jeg en ekkel følelse som strømmet gjennom hele kroppen, samme følelse fikk jeg 8 år tidligere da overgrepet skjedde. To uker senere slo jeg opp, fordi jeg var redd for hva som kunne skje.

Det samme gjelder klemmer fra folk jeg ikke kjenner veldig godt, jeg føler meg «fanget», noe jeg synes er rart siden jeg elsker klemmer.

Hvordan kan jeg komme meg «over» det som har skjedd? Hvordan kan jeg bli seksuelt aktiv? Hvordan kan fysisk berøring bli greit igjen?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre at du ble utsatt for et seksuelt overgrep da du var åtte år. Vit at det ikke er uvanlig å få reaksjoner etter overgrep. Type reaksjoner en får og når de oppstår varierer, og det gjør gjerne behov for hjelp også. For noen kan overgrep føre til ulike utfordringer knyttet til nærhet og intimitet. Å finne måter å være intim og seksuelt aktiv på, og som du kan nyte, er noe du kan få hjelp med.  

Å snakke med en fagperson er til hjelp for mange, blant annet for å få bekreftet at de reaksjonene en har ikke er uvanlige. Sammen med en fagperson kan du også finne ut hva som kan være til best mulig hjelp for deg. Et sted å starte kan være å ta opp det du gjør i henvendelsen din til oss med en helsesykepleier ved skolen din eller en helsestasjon for ungdom. Du kan også snakke med fastlegen din. Legen vil henvise deg videre til for eksempel en psykolog, hvis det er aktuelt.  

Har du behov for flere råd, eller å snakke med noen som har god kunnskap om unge og seksualitet, kan du også kontakte Sex og samfunn. De drifter en chat som svarer på spørsmål fra hele landet, og hvor du kan få informasjon og råd, også om andre hjelpetjenester. Du kan være anonym hvis du ønsker det.

Vi håper du finner best mulig hjelp for deg snart og øsnker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no