Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan skal vi vite om det som skjer hos naboen ikke er greit, og hva gjør vi?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 21
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei! Jeg og romkameraten min har den siste tiden hørt mye bråk fra leiligheten over, det kommer ofte i perioder og når som helst på dagen. Det er dunking og hard tramping som går mest igjen. Men i dag hørte jeg tydelig en mann skrike «jævla hore» etterfulgt av dunking. Det er et par som bor over oss, og vi begynner å bli bekymret for om det vi hører er vold…

Dette er første gang vi har hørt stemmer, og dunkingen kan jo kanskje skyldes andre ting? Hva kan vi gjøre, hvordan skal vi vite om det som skjer over oss ikke er greit?

Svar

Hei, og takk for at dere skriver til oss.

Så bra at dere bryr dere når lyder fra naboen gjør dere bekymret. Det er forståelig at du spør hvordan dere kan vite om det som skjer er greit eller ikke. Å vite det, og hva en bør gjøre dersom en lurer på om noen blir utsatt for vold, er ikke så enkelt. Hva som kan være det beste og mest riktig å gjøre, vil også avhenge av situasjonen.

Generelt sett – hører en høylytt og stadig bråk fra en leilighet, kan det være grunner til å anta at det er verre på innsiden og at noen kan trenge hjelp. Viktigst er å bry seg – uten å sette seg seg selv i fare. Det er tilstrekkelig å være bekymret, en trenger ikke å vite konkret eller selv å finne ut av om noen faktisk utsettes for vold, før en kontakter politiet.

Det kan være vanskelig å spørre en fremmed eller nabo om hvordan vedkommende har det og om personen utsettes for vold. Enda vanskeligere kan det være for den som står midt oppe i det, å fortelle. Det er ingen fasit på hvordan det er best å spørre, og hvordan du eventuelt bør gå frem vil også være avhengig av hva du selv er komfortabel med å si og gjøre.

Hvis dere tenker det er mulig å snakke med naboen(e), kan dere fortelle hva dere hører. Du skriver at dere ikke vet hva dunkingen og bråket skyldes. Kanskje det kan være en inngang – å spørre om de pusser opp eller lignende. Fortell (gjerne uansett) at lydene bekymrer dere og at dere lurer på om de trenger hjelp. Om du velger å snakke med naboen(e), anbefaler vi dersom det er mulig, å gjøre det når situasjonen er rolig. Kontakt den dere er bekymret for, for eksempel dagen etter. Spør eventuelt og gjerne igjen – uavhengig av om du får svar første gangen eller ikke. Dette kan, sammen med å melde fra til politiet dersom dere blir redde for at noen er i fare, være den beste hjelpen dere kan tilby.

Det er ikke sikkert det er mulig å snakke med dem dette gjelder, eller at det fører til at dere blir mindre bekymret. En mulighet kan være å spørre øvrige naboer, om de også har hørt bråk, om noen allerede har sagt ifra til naboene dette gjelder, og hva dere eventuelt kan gjøre dersom noe lignende skjer igjen. Kanskje kan dere finne nyttig informasjon i artikkelen «Hvordan hjelpe noen som er utsatt for vold eller overgrep?«.

Hvis dere hører bråk og er redd for at noen er i fare:

  • ring politiet på 112
  • er det barn med i bildet, meld også fra til barnevernvakta
  • dersom situasjonen ikke oppleves akutt, kan du ringe politiet på 02800 å fortelle det dere har opplevd, og at dere er bekymret for hva som foregår.

Det er ikke alltid man som medmenneske eller nabo når fram med råd eller hjelp. På dinutvei.no er det oversikt over hjelpetilbud i hele landet, også til steder pårørende/berørte kan ta kontakt for å få råd. Skulle dere få behov for å drøfte situasjonen med noen, kan dere også ringe Vold- og overgrepslinjen på 116 006.

Ønsker dere lykke til, og alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no