Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan skal sakkyndige jobbe?

Alder: 38
Kjønn: kvinne

Spørsmål

Hei, Jeg er ute av et forhold preget med psykisk vold, fysisk vold mot barna og frykt for nye hendelser. Jeg ble mer eller mindre presset av ulike deler av hjelpeapparatet til å ta ut stevning og be om at barna bor mer hos meg. Vi fikk en sakkyndig, som fra april til september skulle jobbe ut en utvidet rapport. To uker før rettssaken hadde han ikke tatt kontakt med meg, engang. Jeg ville ikke gå til hovedforhandling på et så tynt grunnlag, så jeg valgte å inngå forlik.  

Spørsmålet mitt er hvordan sakkyndige skal jobbe? Hvordan blir de kontrollert? Kan jeg klage? Hvorfor skal det være så vondt og vanskelig å hjelpe barna? Skal ikke Norge hindre vold mot barn?  

Staten har tjent 100.000, – på at jeg tok dette til retten. Jeg har «tapt» 500.000, – Barna ble satt i stort press. Jeg ble satt i mye press. Hvorfor er systemet slik at jeg må gå mot barnefar? Gjøre samarbeid mer utfordrende. Gjøre at han bærer nag mot meg kanskje resten av livet. Dette er det tøffeste jeg har opplevd. Og systemet har rett og slett hull. For noe så viktig som vold i nære relasjoner. Vold mot barn … Hilsen en skuffet mor. Som håper at dette var unntaket, at andre slipper dette. Men dessverre tviler jeg … 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Det er vondt å lese hva du og barna har måttet oppleve, og vi forstår godt at du lurer på hvordan sakkyndige skal jobbe. Spørsmålene du stiller, er både gode og viktige. Som du er inne på, finnes det dessverre hull. Det du beskriver å ha opplevd, er vi redde for at ikke er et unntak, men dessverre noe også andre kan ha erfart. 

Vi kan bare svare generelt på spørsmål om hvordan sakkyndige skal jobbe. Følgende er utdrag fra blant annet lovverk og nettsider til advokatfirmaer som sier noe om sakkyndiges rolle og oppgaver. 

I saker om barnefordeling er den/de som oppnevnes som sakkyndig ofte en psykolog eller psykiater som står på Norsk Psykologforening sin liste over godkjente sakkyndige. Den sakkyndige oppnevnes etter barneloven §61 nr. 1 eller nr. 3. Det er spørsmålene i saken som avgjør hvilket oppdrag sakkyndig får. 

Barneloven § 61 nr. 1
En sakkyndig med mandat etter barneloven § 61 nr. 1 er med på det saksforberedende møtet og skal bistå dommeren i – eller lede meklingen mellom partene. 

Den sakkyndige kan ha samtaler med partene hver for seg og med barnet dersom det samtykkes til det. Et sakkyndigoppdrag kan endres underveis dersom det er behov for det. 

Barneloven § 61 nr. 3
En sakkyndig blir oppnevnt etter § 61 nr. 3 hvis det er påstander om vold og overgrep fra den ene forelderen, eller hvis det er påstander om rus og psykiske lidelser som kan ha betydning for hvordan forelderen utøver sin foreldrefunksjon. 

Mandatet til sakkyndig kan for eksempel være: 

  • Gi en beskrivelse og vurdering av barnets utviklingsstatus og omsorgsbehov- Hva skyldes eventuelle avvik? 
  • Beskriv og vurder foreldrenes omsorgsevne- oppfatter foreldrene barnets behov? 
  • Beskriv den følelsesmessige tilknytningen mellom barnet og foreldrene 
  • Gi prognoser/ vurder/ drøft, i den grad det er psykologfaglig relevant, konsekvensene for barnet ved oppvekst hos hver av foreldrene/ ulike samværsordninger/ ikke samvær. Eventuelle risikomomenter bes særlig drøftet. 

Den sakkyndige vil samtale med partene hver for seg, komme på hjemmebesøk og snakke med barnehage eller skole. I tillegg vil sakkyndig kunne snakke med andre instanser, som BUP, barnevern og helse. Deretter vil sakkyndig skrive en rapport som sendes til retten og partenes advokater før hovedforhandlingen. 

Domstolen vurderer sakkyndiges rapporter og anbefalinger når de fatter beslutninger om barnefordeling og samvær. I tillegg kan det være tilsyn fra relevante fagorganer for å sikre at sakkyndige følger de etablerte retningslinjene og standardene, (se ev. «veileder for sakkyndige…» nedenfor). 

Sakkyndige skal følge retningslinjer for å sikre at deres arbeid er grundig og objektivt. Disse kan du lese om i veileder-for-sakkyndig-utredningsarbeid-i-foreldretvistsaker-etter-barneloven-.pdf. 

En advokat skal sørge for at saken blir riktig belyst og kan spille en viktig rolle i valg av sakkyndig og i utformingen av dennes mandat. Har du flere spørsmål om dette, vil vi anbefale at du snakker med advokaten du hadde/har og som med innsikt i saken din forhåpentligvis vil kunne gi deg svar. 

Vi ønsker deg og barna dine alt godt. 

Vennlig hilsen oss i dinutvei.no