Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvor skadelig kan psykisk vold være?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 09.10.2016

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvor skadelig psykisk vold kan være, om det er en politisak og hva man kan gjøre for å komme seg ut av et skadelig forhold.

Jeg er sammen med en person som er kontrollerende og sjalu. Han sjekker telefonen min og diverse kontoer flere ganger i uken fordi han tror jeg gjør noe med andre. Når vi er med andre personer så forteller han ting om meg som er nedverdigende og setter meg i et dårlig lys for andre. Føler meg flau og skamfull over meg selv. Jeg har mistet kontakten med familie og venner pga. redsel for at partneren skal bli sjalu, sint fordi jeg er med andre. Han er selv sammen med andre, overnatter hos det motsatte kjønn og hvis det skjer noe intimt/ seksuelt så skylder han på at jeg er grunnen til at det skjedde. Jeg har blitt truet til å fortelle at jeg har gjort ting som ikke har skjedd, hvis ikke skulle partneren min skade seg selv eller ta livet sitt.

Jeg vet at forholdet er skadelig for meg, men er redd for å bli forlatt og være alene, har ingen andre i nettverket mitt unntatt denne personen. Føler at alt negativt som skjer i livene våre er min skyld og at jeg får skylden. Har dårlig selvtillit, er utmattet og sover lite på grunn av denne situasjonen, lever isolert og føler meg ensom. Frykter å forlate personen fordi jeg er redd for å bli forfulgt av vedkommende da.

Er dette psykisk vold? Hvordan kan det i så fall gjøre skade og hva kan jeg gjøre for å komme meg vekk fra dette?

Svar

Hei,

takk for spørsmålet ditt. Det du forteller at du opplever er alvorlig. Det kalles for psykisk vold når noen bruker ord som kontrollerer, skremmer, skader eller krenker andre, slik du beskriver. Det er derfor bra og viktig at du kjenner etter hvordan du har det, stiller spørsmål ved det du opplever og hvordan du kan komme deg vekk fra det.

Du lurer på hvor skadelig psykisk vold kan være. Generelt kan en si om psykisk vold at det kan være like skadelig som den fysiske. Noen opplever ettervirkningene av psykisk vold som verre enn etter fysisk vold. Det finnes ingen fasit på hvilken type vold som gir hvilke reaksjoner. Hvordan volden påvirker, kan også variere fra person til person. Eksempler på noen vanlige etterreaksjoner kan være angst og frykt, skam, søvnforstyrrelser, skyldfølelse, konsentrasjonsvansker, kroppslige plager og følelse av isolasjon og ensomhet. Du kan lese mer om vanlige reaksjoner etter vold her.

Du spør også om det er en politisak. Politiet tar vold i nære relasjoner alvorlig, inkludert psykisk vold. Ingen har rett til å true, skremme eller kontrollere  andre. Det politiet kan gjøre er å ta imot en politianmeldelse, etterforske forholdet og eventuelt opprette straffesak. Politiet kan også lytte og gi deg råd og veiledning, og eventuelt iverksette beskyttelsestiltak. Du kan ringe ditt lokale politi på 02 800 og drøfte saken din med dem. Dette kan du gjøre anonymt, dersom du ønsker det.

Det kan være vanskelig å avslutte et forhold, selv et som er dårlig. Mange begynner å tenke negativt om seg selv og sine muligheter, slik du beskriver. Det er heller ikke uvanlig både å være redd for å bli alene, og for å bli forfulgt av ekspartner etterpå. Det å leve i et forhold med trusler og begrensninger, vil nok være skadelig for de fleste. Mange som kommer ut av slike forhold, erfarer at de får det bedre, selv om det kan ta tid.

Dersom du er redd for hva partneren din vil gjøre når du avslutter forholdet, bør du drøfte dette med politiet. De kan vurdere mulige sikkerhetstiltak med deg, enten som du selv kan gjøre eller som politiet kan iverksette, som for eksempel besøksforbud.

Vi vil anbefale deg å kontakte et krisesenter i nærheten av deg. Det du beskriver er forhold krisesentrene rundt om i landet har mye erfaring med. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp ved et krisesenter. De kan gi deg råd og veiledning, men også støtte, slik at du ikke må stå i alt alene. Du kan enten komme til en samtale eller snakke med dem på telefon. Du finner oversikt over alle landets krisesentre her.

Vi ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen redaksjonen.