Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Følelse av skyld og skam etter vold

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 10.05.2017

Spørsmål

Hei.

Er det vanlig at de som er utsatt for vold er redd for å søke etter hjelp fordi de føler skam og skyldfølelse? Jeg er utsatt for psykisk vold, men har vanskelig for å søke hjelp hos helsesøster fordi jeg føler jeg er skyld i volden jeg opplever og at dette er noe jeg fortjener. Jeg vil ha hjelp, men jeg er redd for at helsesøster skal bagatellisere det og si at det ikke er noe jeg kan gjøre med og at det er min egen skyld.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Reaksjoner etter vold varierer, og det er ikke uvanlig å reagere slik du beskriver, med skyld og skam. Vi skjuler gjerne det vi skammer oss over, og skam og redsel for ikke å bli trodd eller for å bli klandret for det som har skjedd, gjør at mange lar være å fortelle om volden.

Vold er uakseptabelt, uansett grunn og det er den som bruker vold som er den ansvarlige, ikke den utsatte. Det er bra og viktig at du reagerer på det du opplever og at du ønsker hjelp.

Mange utsatte opplever at profesjonell hjelp er nyttig, uavhengig av omfanget av volden eller hvor lenge den har pågått. Vi vil råde deg til å forsøke å snakke med helsesøster. En helsesøster kan være en god samtalepartner og også gi deg informasjon og råd om andre hjelpetilbud i nærheten av deg dersom det er aktuelt. Hvis du er redd for, eller skulle oppleve at helsesøster ikke møter deg på en god måte, kan du snakke med fastlegen din. Det viktigste er at du oppsøker noen som kan hjelpe deg, eventuelt henvise deg videre til det som kan være rett hjelp for deg.

Vi har lagt ved en artikkel om vanlige reaksjoner etter vold nederst i svaret, dersom du ønsker mer informasjon om dette. Hvis du ikke opplever å ha fått svar på det du lurte på, eller har andre spørsmål, er det bare å kontakte oss igjen.

Vi ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen,
dinutvei.no

Vanlige reaksjoner etter vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep.