Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Falsk Snapchat bruker legger ut posisjonen min og skriver skal kidnappe meg. Spurt om de kan stoppe, men det gjorde de ikke.

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 12
Kjønn: dame

Spørsmål

Eg har opplevd at ein falsk Snapchat bruker adder meg og mine venner, han/hun spør om vi kan være bff og legger ut bilde av posisjonen min på åpen Snapchat story og tagger meg, der di skriver: vi er bff jeg skal til hun idag osv.

Di har også lagt ut på storyen at di skal kiddnappe meg og at di ikkje skal voldta meg, eg spurte om di kunne stoppe men di gjorde det ikkje. Da sa eg at eg skulle si dette videre til voksne hvis di ikkje stoppa og da blokka han/hun meg. Di skrive også til venninna mi at hun skulle gå å dø.

Svar

Hei

Det er ikke greit det du beskriver at skjer. Vi vil anbefale deg å snakke med en voksen du stoler på om det du forteller til oss. Det kan for eksempel være foreldre, en lærer eller helsesykepleier på skolen din.
Ved siden av å snakke med en voksen, her er noen tips fra ung.no når noen er kjipe mot deg eller andre på nett:

  • Ikke svar: Ofte er det en reaksjon mobberen ønsker. Meldinger og kommentarer som er ment å såre eller krenke deg bør du derfor la være.
  • Si ifra til den som er kjip: du kan sende en direktemelding og si ifra – kanskje personen sletter det den har lagt ut, eller sier unnskyld? Samtidig kan det være at du setter deg selv i en sårbar situasjon da. Vurder situasjonen, og si heller ifra til en voksen hvis du er usikker.
  • Ta vare på bevis: Lagre chat, meldinger og kommentarer og ta screenshots. Det gjør det lettere å vise andre hva som har skjedd, og er til stor hjelp hvis saken blir etterforsket. Husk å få med dato og tidspunkt.
  • Blokkér: De fleste sosiale medier og spill tillater deg å blokkere eller rapportere de som oppfører seg dårlig mot deg.
  • Rapporter: Du kan rapportere kjip oppførsel til dem som eier nettsiden, spillet eller appen. De fleste har en rapporteringsknapp eller kontaktinformasjon.
  • Få hjelp til å slette innhold: Hvis bilder, video eller andre ting om deg eller andre har havnet på avveie og du trenger hjelp med å få slettet det kan du/dere ta kontakt med slettmeg.no.
  • Meld fra til politiet: Hvis du ser hatefulle ytringer rettet mot noen kan du tipse politiet anonymt her.
  • Ikke del videre: Hvis du videresender, kommenterer, eller liker noe som er ment for å såre eller plage noen, er du selv med på mobbingen og det kan være straffbart. Det kan du lese mer om her.
  • Ikke ta «hevn»: Da driver du også med nettmobbing. Send heller en privat melding og forklar hva du mener fremfor å starte en krangel som er synlig for alle.

Disse tipsene finner du her: https://www.ung.no/mobbing/2586_Ti_tips_hvis_noen_er_kjipe_p%C3%A5_nett.html

Vennlig hilsen
dinutvei.no