Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Bekymret for venninnen min som lever med vold. Hvordan kan jeg hjelpe?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 53
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Jeg er bekymret for en venninne som lever under trusler og vold fra «kjæresten» sin. De bor ikke sammen, men de har et forhold over mange år. De har voksne barn som ikke bor hjemme. Han er svært aggressiv med venninnen min og kan kaste henne i vegg og gulv, sparke henne, holde henne nede og skrike til henne i timesvis. Han forventer at hun er kjærlig og ønsker sex.

Min venninne er nå psykisk nedbrutt og mangler etterhvert egne meninger. Hun har gått til psykolog og går i en terapigruppe. Hvordan kan jeg hjelpe henne? Jeg er tydelig på at dette forholdet er skadelig og at det han holder på med er forbudt. Hilsen venninne.

Svar

Hei

Takk for at du skriver til oss, og for at du bryr deg. Det venninnen din opplever høres alvorlig ut, og det er lett å forstå at du er bekymret for henne og at du lurer på hvordan du kan hjelpe. Det virker som du allerede er der for henne og støtter henne, og det er kanskje noe av det viktigste du kan gjøre.

Det kan være vanskelig for den som lever med trusler og vold å fortelle om det til andre og å søke hjelp. Det å ikke dømme, spørre hvordan du beste kan hjelpe og å vise at du bryr deg, kan være noe av det viktigste du kan bidra med.

Du forteller at venninnen din har gått til psykolog. Kanskje du kan foreslå for henne at hun oppsøker psykologen på nytt, eventuelt at hun kontakter fastlegen sin, og forteller hvordan hun har det nå? Du kan eventuelt tilby deg å bli med for å støtte henne.

Selv om du tilbyr deg å hjelpe, er det ikke sikkert hun ønsker eller er klar for å ta imot hjelp. Forsøk å være tålmodig, spør gjerne igjen og ikke slutt å bry deg.

Et sted både venninna di og du som venn/pårørende kan ta kontakt for å få å råd, er Vold- og overgrepslinjen på 116 006. Hun/du kan også kontakte et krisesenter. Her er det ansatte med kunnskap om vold og erfaring i å snakke med mennesker som er i lignende situasjon som det både du og venninna di er i. Venninna di trenger ikke å være i akutt fare eller bo på et krisesenter for å få hjelp. Her finner du/dere oversikt over landets krisesentre (huk av for «Krisesenter» under «Type tilbud»).

Blir du redd for at venninna di er i akutt fare, ring politiets nødnummer 112.

Kanskje du finner noe nyttig informasjon om det å kjenne noen som er utsatt for vold i denne artikkelen.

Ønsker deg og venninna di alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no