Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Noe jeg burde anmelde, eller er det bare en misforståelse?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 09.10.2016

Alder: 23
Kjønn: mann/gutt

Spørsmål

Hei!

Da jeg var 17 var jeg på en skoletur til Oslo. Vi bodde på hotell to og to Jeg endte på rom med en bekjent i parallellklassen. Det var dobbeltseng som ikke lot seg skille mer enn noen få centimeter. Det ble kveld og jeg sovnet.

Jeg våknet av at han hadde hånda si nedi bokseren min på rumpa mi og at han hvisket at han ikke skulle ejakulere inni meg men at han skulle passe på meg, at jeg kunne stole på han. Jeg kom fort til meg selv og spurte hva i all verden det var han drev med, og han svarte «vet ikke». Jeg sa at han måtte slutte med hva enn det var han holdt på med, og han sa «ok». Ingenting mer skjedde. Dette var høsten 2010.

Denne episoden har plaget meg lenge og er noe som periodevis dukker opp i hodet mitt, og som til tider preger min hverdag.

Er dette noe jeg burde anmelde (er det for sent?), eller er det bare en misforståelse?

Hilsen mann, nå 23.

Svar

Hei, og takk for henvendelsen din.

Det er leit å høre at du har opplevd det du beskriver. Det er veldig bra at du klarte å ivareta deg selv slik du gjorde, og at du fikk sagt fra om dine grenser. Det er ikke uvanlig å bli plaget og preget i etterkant av slike episoder. Uavhengig av om du velger å anmelde det som skjedde eller ikke, vil vi anbefale deg å ta kontakt med noen du kan snakke med. Mange opplever at det kan hjelpe for å sortere tanker å få bearbeidet det som har skjedd.

Vi oppfatter at det du lurer på, er om du bør anmelde, om det er for sent, eller om dette var en misforståelse.

Det du forteller, er at en du delte rom med på skoletur befølte deg når du sov. Det vedkommende gjorde, var en seksuell handling mot deg som du ikke hadde samtykket til. Seksuell handling uten samtykke er ulovlig, og kan rammes av straffeloven.

Når det gjelder spørsmålet ditt om hvorvidt du bør anmelde, så er nok det noe du bør bestemme selv. Vi kan ikke si hva du bør eller ikke bør gjøre, da vi ikke vet hva du vil oppleve som det beste og mest riktige for deg i din situasjon.

Du lurer også på om det er for sent å anmelde. Reglene om foreldelse er kompliserte, og man er avhengig av å vite en del detaljer rundt det straffbare forholdet for å kunne si med sikkerhet om forholdet er foreldet eller ikke. En advokat vil kunne hjelpe deg med å vurdere dette. Hvis du kontakter en advokat, kan du spørre om forholdet du beskriver gir rett til tre timers gratis bistandsadvokat før en eventuell anmeldelse, eller mulighet til fri rettshjelp.
Du kan søke etter bistandsadvokat blant annet på siden Advokatenhjelperdeg.no.

Hvis du ønsker å snakke med noen som har kunnskap om uønskede seksuelle hendelser og overgrep, eller få tips om en bistandsadvokat med kjennskap til denne tematikken, kan du ta kontakt med DIXI Ressurssenter mot voldtekt.

Et annet sted du kan henvende deg for å drøfte saken din og eventuelt få råd er Reform – ressurssenter for menn sin Mannstelefonen på 22 34 09 60. Her er det telefonvakter du kan snakke med om det meste.

Du forteller at dette plager deg og tidvis preger din hverdag. Dersom du ikke har snakket med fastlegen din om dette, er det noe du også kan vurdere å gjøre. Fastlegen din kan eventuelt henvise deg til psykolog, dersom du skulle ønske det.

Vi ønsker deg lykke til! Hvis vi ikke har oppfattet deg riktig, eller du ikke har fått svar på det du lurte på, er det bare å kontakte oss på nytt.

Vennlig hilsen, redaksjonen.