Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Kontakter meg med falsk profil

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 07.11.2017

Alder: 22
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Heisann, jeg har et spørsmål angående noe jeg synes er veldig ubehagelig. Det er en gutt/mann på nå over 20 år som lager falske brukere både på Facebook og Instagram for å kontakte meg. Enda jeg har bedt han slutte stopper det ikke, og det har nå pågått i over fire år. Hva kan jeg gjøre med dette?

Hilsen en fortvilet jente, 22 år

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er forståelig at du opplever det ubehagelig at en du ikke ønsker å ha kontakt med, fortsetter å kontakte deg til tross for at du har bedt ham slutte.

Hvis du ikke allerede rapporterer de falske profilene hans og kontaktforsøkene når det skjer, er det noe du bør vurdere å gjøre. På Facebook for eksempel, kan du klikke på de tre prikkene på profilens forsidebilde, velge «Rapporter» og følge instruksjonene. Hvis du har kommet til å godta en venneforespørsel fra ham, kan du rapportere, blokkere og fjerne ham fra vennelista di når du oppdager at det er ham. Det er mulig du allerede sjekker om en profil er falsk før du godtar en venneforespørsel. Hvis ikke, og du ikke er kjent med hvordan du gjør det, kan du ofte se at en profil er falsk ved at den er lite forseggjort, informasjon om personen er ofte fraværende og innholdet kan se ut som spam.

At dette oppleves ubehagelig for deg og det at det har pågått over tid, er alt annet enn greit. Litt avhengig av hvor ubehagelig og alvorlig du synes dette er, kan du vurdere å anmelde vedkommende. For noen kan det at de får en telefon fra politiet være nok til at de forstår alvoret og slutter å plage den andre. Du kan kontakte politiet på 02800 og be om å få snakke med noen om situasjonen du er i. Dette kan du i første omgang gjøre anonymt, dersom du ønsker det. Det kan være lurt å ta vare på bevis du har på kontaktforsøk, for eksempel Facebook-meldinger.  Loggfør kontaktforsøkene han gjør, da det kan være vanskelig å huske nøyaktig, hvis du på et seinere tidspunkt skulle ønske å anmelde og skal avgi forklaring til politiet.

Uavhengig av om du anmelder vedkommende, kan du også vurdere å melde dette inn som en sak til konfliktrådet. Det kan være aktuelt dersom den andre parten er villig til å snakke om situasjonen. Hvis du er usikker på om du ønsker et slikt møte, eller har spørsmål knyttet til dette, kan du kontakte ditt lokale konfliktråd og snakke med dem før du bestemmer deg. Alle ansatte og meklere har taushetsplikt. Du kan lese mer om konfliktrådet og hvor du kan finne ditt konfliktråd her: http://www.konfliktraadet.no/hvorfor-velge-konfliktraadet.311337.no.html

Hvis dette ikke ga svar på det du lurte på, eller hvis du har andre spørsmål, er det bare å kontakte oss igjen.

Vennlig hilsen,
dinutvei.no