Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan renvaske seg etter anklage om overgrep?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 67
Kjønn: mann

Spørsmål

Hei. Jeg så Norge bak fasaden om «Voldtektsmannen» i går. I vår nære familie har en person (far) blitt utsatt for anklager/ anmeldelse mot seg om seksuelle overgrep mot barn. Politisaken rundt dette er henlagt på flere nivå, men far har på bakgrunn av dette mistet samværet med sitt barn på seks år. Dette mye fordi den fornærmede i saken var lillesøster i barnemoren til far.

Barnemoren hadde startet en samværssak og denne anmeldelsen kom betenkelig midt i samværssaken. Far har motanmeldt fornærmede men politiet opprettet ikke engang etterforskning mot henne for uriktig anklage og henla saken. Mitt spørsmål er om det finnes noen andre veier far kan gå for å «renvaske» seg, noen instanser eller grep han kan gjøre for føre saken videre for å ikke bli stemplet som den overgriperen i det lille samfunnet vi bor i.

Det er utrolig grusomt for de som blir utsatt for overgrep, men man må ikke glemme de mange som blir utsatt for uriktige anklager mot seg. Finnes det ingen foreninger eller andre som disse kan kontakte for råd og veiledning?
Mvh Familiemedlem

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Når det gjelder å få «renvasket» seg, er det bare politiet som formelt har myndighet og mulighet til å etterforske et forhold for å avdekke hva som kan ha skjedd.

Mener man at politiet, eventuelt barnevern, behandler en sak feil, kan man klage.

Her kan du/dere lese mer om hvordan man kan klage på ulike intanser.

Dersom far ikke får medhold i en ev. klage rettet mot barnevernets avgjørelse om å nekte ham samvær med sitt eget barn, er en mulighet å gå til sivil rettssak mot barnevernet.

Å bli utsatt for feilaktige anklager er svært ubehagelig og et vanskelig sted å være. I en slik situasjon kan man trenge både råd og støtte. Mannstelefonen retter seg spesielt mot menn. Her er mer informasjon om tjenesten og hvordan og når man kan ta kontakt.

Oss bekjent er det ingen egen forening som spesifikt retter seg mot de som opplever å bli feilaktig anklaget for overgrep.

Med ønske om alt godt,
Vennlig hilsen dinutvei.no