Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan overleve spredning av nakenbilder?

Besvart: 12.05.2018

Alder: 16
Kjønn: mann/gutt

Spørsmål

Hvordan overleve spredning av nakenbilder?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi oppfatter at du er redd for at noen skal spre eller allerede har spredd nakenbilder av deg på nettet, og at det er vanskelig å takle. Vi forstår at det må være vanskelig.

Det å spre nakenbilder av noen under 18 år er straffbart. Dersom du vet hvem som sprer bildene eller truer med å spre dem, og hvis det er mulig og du ikke allerede har gjort det, anbefaler vi at du tar kontakt med vedkommende. Gjør ham/henne oppmerksom på at det er ulovlig å spre bildene og krev at vedkommende sletter bildene. Hvis vedkommende ikke sletter bildene, kan du anmelde ham/henne til politiet.

Vi anbefaler også at du snakker med en voksenperson du har tillit til og som kan hjelpe deg. Selv om det kan føles både flaut og skamfullt å fortelle om nakenbildene, er det viktig at du får hjelp til å finne ut hva du kan gjøre og om du skal anmelde. Det kan være en forelder, en lærer, en helsesøster på skolen eller på en ungdomshelsestasjon. Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge 116 111, for å få råd og tips om hva du kan gjøre og hvem du kan kontakte.

Dersom nakenbilder av deg allerede er spredt på nettet, er det flere måter å gå fram på for å få dem fjernet. Tjenesten slettmeg.no gir gode råd om hvordan du kan gå fram. Du kan også lese mer om dette i artikkelen «Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?» på ung.no.

Viktigst av alt er at du snakker med noen som kan hjelpe deg, slik at du ikke trenger å stå i dette alene.

Vennlig hilsen
dinutvei.no