Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Fordi jeg aldri sa nei, vet jeg ikke om det kategoriseres som overgrep, voldtekt eller om det ikke er noen ting i det hele tatt.

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 15
Kjønn: dame

Spørsmål

Da jeg var 14 hadde jeg snakket med en gutt i noen uker. Han var 2 år eldre enn meg, altså 16 år. VI bestemte oss for å møtes da han kom til byen der jeg bor. Jeg merket med en gang en veldig amper stemning og en av de første spørsmålene han spurte var om vi skulle pule. Det knyttet seg en klump i mage min, men jeg turde ikke å si nei så jeg ble med på det. Jeg husker ikke så mye, bare at jeg syns at det gjorde veldig vondt og at jeg bare ventet på at det skulle bli ferdig.

Rett etterpå blokket han meg på alle plattformer og jeg har ikke snakket med han siden det. I ettertid har jeg ikke snakket med noen om hva jeg egentlig følte. Fordi jeg aldri sa nei, så vet jeg ikke om dette kategoriseres som overgrep eller voldtekt eller om det ikke er noen ting i det hele tatt. Kan dere hjelpe meg?

Svar

Hei og takk for at du skriver til oss.

Det du forteller at skjedde når du møtte denne gutten høres ugreit ut, og det er vondt at du opplevde dette. Mange som henvender seg til oss beskriver liknende som det du gjør, at de ikke turte å si nei og/eller på ulike måter har følt seg presset til å være med på noe de ikke ønsker. At en da lurer på om det som skjedde var et overgrep, er lett å forstå.

All sex skal være frivillig. En skal aldri overtale eller presse noen til sex. Det regnes som overgrep eller voldtekt dersom noen er ute av stand til å samtykke, når noen forleder eller tvinger noen til seksuelle handlinger, eller skaffer seg seksuell omgang ved bruk av trusler og vold. Om en handling faller inn under straffelovens bestemmelser om overgrep eller voldtekt, har betydning dersom en tenker å anmelde forholdet. Det har ingen betydning for det å få hjelp om en har behov for det. Selv om noe ikke faller inn under en litt snever straffebestemmelse, betyr ikke det at det som skjedde ikke «er noe» og bør tas på alvor.

Du spør ikke om dette, men vil nevne at i Norge er den seksuelle lavalder 16 år. Dersom noen har seksuell kontakt med en under 16 år, kan vedkommende bli straffet for det. Denne loven er til for å beskytte den som er under 16 år. Straff kan derimot falle bort hvis de involverte er «omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling». De som er involvert, bør da ha en gjensidig forståelse av hva som faktisk er situasjonen.

Du skriver du ikke har snakket med noen om hva du egentlig følte. Det vil vi anbefale deg å gjøre. Ofte kan det å snakke med noen være til god hjelp når det har skjedd noe en er usikker på hva er. Et sted som kan være fint å starte, er hos en helsesykepleier på helsestasjon for ungdom eller på skolen din. Her kan du lese mer om hvordan helsestasjon for ungdom kan hjelpe.

Ønsker du å snakke med noen anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111, eller chatte anonymt med Sex og samfunn.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no