Forlat siden Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Vet ikke helt hva jeg opplever. Synes det er vanskelig å se at situasjonen er alvorlig nok til å bo på et krisesenter.

Kvinne/jente 31 Besvart 10.06.2020

Spørsmål

Jeg vet ikke helt hva jeg opplever. Har vært i forholdet i 11 år. Vi har barn under skolealder. Han viste ganske tidlig at han hadde kort lunte. Først på byen mot andre, i takt med at han dro mindre på byen og har roet seg der, så vippet sinnet mot meg. Mye kjeft og stygge ord. Jeg vet uke alltid hva som trigget han, og føler jeg noen ganger eskalerer situasjonen når jeg egentlig bare prøver der motsatte. Han kan bli irritert om jeg svarer men også irritert når jeg trekker meg unna og ber han snakke til meg når han har roet seg. En gang jeg prøvde å komme unna en krangel, sperret han alle steder jeg kunne gå unna, prøvde tilslutt å krabbe forbi, da dro han meg etter beina, og mente jeg bare hadde i å høre på han. Jeg har også blitt truet, ikke direkte, men indirekte, som om jeg ikke vet hva som vil skje dersom jeg ikke går tilbake på en mening. Jeg har fått varm mat gnidd på ryggen, og det har blitt kastet alt fra myke små ting mot med, til telefoner eller store skuffer. Han har nok kontroll på at tunge ting ikke skal treffe meg, men små ting han vet ikke skader kaster han rett på meg. Han mener at jeg og min provokasjon av han er skylden, og at jeg bør ha lært meg til nå å holde kjeft dersom han blir sånn. Jeg har også blitt løftet etter er skjerf og vært redd mange ganger. Det har skjedd over ett spenn på 11 år, og mer, men husker ikke alt. Jeg blir alltid usikker på om det er siste gangen, og prøver alltid å tenke at det blir bedre. Klarer heller ikke finne krefter til å gå, er redd for hvordan hverdagen da blir med fordeling av barn. Han har ikke vist sinnet sitt mot barna, men de har til dels sett sinnet hans mot meg. Det eskalerer mest etter leggetid.... har vært i kontakt med krisesenter anonymt noen ganger, og fått høre de «rette» tingene, og fått bo-tilbud. Likevel syntes jeg det er vanskelig å se at min situasjon er så alvorlig som de som virkelig trenger plassen...

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er forståelig at du lurer på hva det er du opplever. Det du beskriver at skjer i forholdet ditt, er alvorlig og alt annet enn greit. Uansett kan det være vanskelig å vite hva du bør gjøre eller å finne krefter til å bryte ut.
  
At du har kontaktet et krisesenter og fått snakket med noen, er bra. Noen ganger kan det å snakke være til hjelp for å sortere tanker og følelser, finne ut av hva det er som skjer og hva som er mest riktig for deg å gjøre. Det er også bra at krisesenteret har tilbudt deg å bo der hvis du en dag ønsker og trenger det. Hvis du synes det er vanskelig å se at din situasjon er alvorlig nok til det, er det en vurdering du kan overlate til krisesenteret å ta. De har lang erfaring fra å hjelpe mennesker som opplever lignende som det du gjør, og dersom de tilbyr deg botilbud, er nok det fordi de mener situasjonen er alvorlig nok. Når det er sagt, har de kanskje informert deg om at du ikke trenger å bo ved et krisesenter for å få hjelp der, du kan også komme dit til samtaler. 

Familievernet er et sted du og partneren din kan gå sammen og hvor du kan ta opp, med en tredjeperson til stede, hvordan dere har det. Dersom dere skulle velge å fortsette forholdet, kan det være viktig at han får innsikt i hvordan måten han oppfører seg på overfor deg, påvirker deg, men også kan påvirke barna deres. Det kan være viktig at han får hjelp med å mestre sinnet sitt og hvordan han reagerer, noe mange familievernkontorer tilbyr hjelp med. Dersom han ikke ønsker å være med til familievernet, kan du eventuelt spørre om du kan komme dit til en samtale alene for å drøfte situasjonen. Her finner du eventuelt en oversikt over nærmeste familievernkontor.  

Det er viktig at du får tatt vare på deg selv i dette som best du kan. Å bli kjeftet på, truet, dratt etter beina og bli kastet ting på, kan gjøre noe med oss alle. Hvordan dette påvirker deg, kan du også ta opp med fastlegen din. Legen kan være en god samtalepart, og kan henvise deg til annen hjelp dersom det skulle være aktuelt. 

Vi oppfattet ikke et konkret spørsmål i henvendelsen din, men håper likevel at det vi har svart kan være til litt hjelp.

Vi ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no 

KORONAKRISEN – HJELP VED VOLD OG OVERGREP

Døgnåpne tjenester:

Er du voksen og trenger selv hjelp eller ønsker å hjelpe en annen voksen?

Er du bekymret for et barn eller trenger hjelp i omsorgen for barn?

På nettsidene våre finner du oversikt også over andre hjelpetilbud. Det varierer hva de ulike tjenestene kan tilby i øyeblikket. Vi anbefaler deg likevel å ta kontakt og sjekke ut hvilken hjelp du kan få. Spørsmål- og svartjenesten på dinutvei.no er også åpen.