Forlat siden Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Samboeren min er av og til slem mot stesønnen min.

Kvinne/jente Besvart 1.06.2020

Spørsmål

Hei.

Jeg er stemor til en gutt som snart blir tenåring. Min samboer (hans far) er veldig kritisk og skarp mot gutten. Rett og slett slem av og til.

Det virker ikke som han evner å vise noen positive følelser mot gutten, jeg har konfrontert han med dette før og får til svar; "jeg klarer ikke, jeg er bare ikke sånn."

Det kan være alt fra at han ignorerer spørsmål, til at han ikke gidder å si -hei, -god morgen, osv.

Så fort far får mulighet til det, lemper han sønnen over på meg og stikker av (ut å gjør noe annet). Om jeg skal bort, vil han gjerne at jeg skal ta med sønnen.

Han har alltid vært en sint mann, selvom dette har blitt bedre med tiden vi har vært sammen.. Mobiler knuses, fjernkontroller klemmes i stykker, skriking og brå bevegelser (slått seg selv i hode). Han har gjort slik at hunden er redd for han også..

Når jeg leser gjennom dette, høres det jo helt sinnsykt ut. Jeg syns dette er veldig trist..

Og i tillegg merker jeg nå at dette smitter over på meg!

Kan jeg tvinge far til å være sammen med han ved å bare ikke ta så mye ansvar?

Må jeg rett og slett si hade bra og dra?

Familievernkontoret har jeg ringt, men måtte kansellere fordi han nekter å være med.

Jeg vet sønnen er på på bup.

Jeg har ikke veldig lyst å invitere inn Barnevernet, men det er kanskje siste utvei?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til dinutvei.no.

Så bra stesønnen din har deg som både tar deg av ham og bryr deg på den måten du gjør. Slik du beskriver forholdet mellom din samboer og stesønn, høres det ikke bra ut. Det er er forståelig at du er bekymret og at det som skjer gjør deg trist. 

Du skriver at din samboer alltid har vært en sint mann. Er dette noe han har fått hjelp med tidligere? Innimellom arrangeres det sinnemestringskurs i regi av familievernet, og kanskje kan han motiveres for å delta på et slikt kurs? Her kan du lese mer om dette tilbudetAlternativ til vold er også en instans som kan hjelpe samboeren din med å kontrollere sinnet sinn. Det beste hadde sannsynligvis vært om han hadde blitt med til samtale på familievernkontoret slik at han kan bli oppmerksom på hvordan hans oppførsel virker inn på både sønnen hans og deg. Selv om han har nektet å være med til samtale der tidligere, kan du ringe familievernet å spørre om du kan få snakke med dem alene, slik du kan få diskutert situasjonen og få råd og hjelp til hva du skal gjøre videre.

Det kommer ikke fram av det du skriver, om det er en mor med i bildet og om stesønnen din bor delvis hos henne og dere. Nå vet vi ikke hvilken relasjon moren til stesønnen din og du eventuelt har, men er den god, kan du kanskje snakke med henne om at du opplever faren som kritisk til gutten og om det er noe dere kan gjøre sammen for å bedre situasjonen? Hvis ikke det er aktuelt - og uavhengig av om du gjør det eller ei - kan du spørre om du kan få være med til en samtale hos BUP. Gutten bor og er sammen med dere og det er naturlig at du både kan ha relevant informasjon om gutten og være en som kan hjelpe. Det er ikke uvanlig at steforeldre blir med på en samtale hos BUP. Hvis du ikke vet om, eller har inntrykk av at du vil bli invitert med dit snart, kan du ringe til BUP å si at du gjerne vil snakke med dem.

Du kan også kontakte barnevernet for å få råd. Det er noe du kan gjøre anonymt i første omgang for å få drøftet situasjonen.

Det er mye i det du skriver som ikke er bra, og du forteller at du merker at det smitter over på deg, uten at vi vet på hvilken måte. Uansett - situasjonen er bekymringsfull for dere alle. Hvorvidt du bør tvinge far og sønn til å være mer sammen, og om det vil bedre samboren din sin relasjon til sønnen, er ikke godt å si. Om du skal si "hade bra og dra", er også en vurdering og avgjørelse du selv må ta. Det kan kanskje være greit å snakke med noen om dette før du bestemmer deg, slik at du kommer frem til en beslutning som føles riktig for deg.

Vi håper svaret er til litt hjelp, og vi ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no

KORONAKRISEN – HJELP VED VOLD OG OVERGREP

Døgnåpne tjenester:

Er du voksen og trenger selv hjelp eller ønsker å hjelpe en annen voksen?

Er du bekymret for et barn eller trenger hjelp i omsorgen for barn?

På nettsidene våre finner du oversikt også over andre hjelpetilbud. Det varierer hva de ulike tjenestene kan tilby i øyeblikket. Vi anbefaler deg likevel å ta kontakt og sjekke ut hvilken hjelp du kan få. Spørsmål- og svartjenesten på dinutvei.no er også åpen.