Forlat siden Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Har blitt usikker etter å ha opplevd psykisk vold fra kjæreste. Føler jeg aldri er god nok.

Kvinne/jente 25 Besvart 30.04.2020

Spørsmål

Hei

Jeg oppleve psykisk vold fra kjæresten i 2 år før jeg klarte å komme meg bort fra han. Jeg husker jeg søkte på hva det var og kjente meg igjen i alle "symptomene", men jeg gjorde aldri noe med det. Kanskje jeg burde ha snakket med en profesjonell fordi jeg har aldri snakket om det til noen før. Jeg mistet venner, gikk ned i vekt og isolerte meg så det ble vanskelig å komme tilbake til mitt normale liv og hverdag. Dette er nå 1 år siden og jeg har det mye bedre. Mannen jeg var sammen med måtte jeg blokkere helt fordi han ga seg ikke da jeg valgte å forlate han. Det va et helvette i ca 2 måneder før han godtok det og lot meg være i fred. Nå som jeg har vært singel en stund, har jeg veldig lyst til å få en ny kjæreste. Jeg merker at det ligger noe i meg som får meg til å tenke at alle menn er som eksen min. At jeg ikke tørr. Hvis det oppstår en liten diskusjon tar jeg det veldig nært og er redd det skal eksplodere. Jeg merker også at jeg selv er alt for sjalu, noe jeg ikke tror jeg var før? Usikkerheten kommer frem og jeg legger meg ofte flat og føler at jeg aldri er god nok. Kommer dette fra mitt tidligere forhold? Hvordan blir jeg kvitt det? Hvem kan jeg eventuelt fortelle hva som har skjedd med meg til?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Det er godt å høre at du har kommet deg ut av et voldelig forhold, og at du nå har fått det bedre. Det er ikke uvanlig å få reaksjoner etter å ha opplevd vold og slite med å legge det bak seg. Type reaksjon, omfang og varighet varierer fra person til person, men kan komme i form av blant annet usikkerhet med tanke på å innlede nye relasjoner, ikke å føle seg god nok, lik det du beskriver at du føler. Du kan eventuelt lese mer om reaksjoner etter å ha blitt utsatt for vold her.

Du skriver at du ikke har snakket med noen om det du har opplevd, og at du kanskje burde ha snakket med en profesjonell. Det er noe vi vil anbefale deg å gjøre. Mange opplever at det å snakke med noen kan være nyttig for å sortere tanker og følelser og få bearbeidet det de har vært utsatt for. 

Fastlegen din kan være en god samtalepart, og et sted å starte. Legen vil også kunne henvise deg videre til annen hjelp om det skulle være aktuelt. 

Andre du eventuelt kan snakke med, er ansatte på et krisesenter. De har lang erfaring i å snakke med mennesker i lignende situasjon som den du er i, og kan ha gode råd å gi deg. Du trenger ikke å være i akutt fare eller bo på et senter for å få hjelp, og du kan enten ringe de eller spørre om å få komme dit til en samtale. Her finner du oversikt over landets krisesentre.    

Vi håper svaret kan være til litt hjelp, og vi ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no

KORONAKRISEN – HJELP VED VOLD OG OVERGREP

Døgnåpne tjenester:

Er du voksen og trenger selv hjelp eller ønsker å hjelpe en annen voksen?

Er du bekymret for et barn eller trenger hjelp i omsorgen for barn?

På nettsidene våre finner du oversikt også over andre hjelpetilbud. Det varierer hva de ulike tjenestene kan tilby i øyeblikket. Vi anbefaler deg likevel å ta kontakt og sjekke ut hvilken hjelp du kan få. Spørsmål- og svartjenesten på dinutvei.no er også åpen.