Forlat siden Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvor lenge er det vanlig å bli påvirket av noe sånt som dette?

Ønsker ikke oppgi Besvart 4.12.2019

Spørsmål

Hei.

For to år siden var jeg i et veldig kortvarig forhold, rundt halvannen måned, med en tyve år gammel mann som var kontrollerende. Heldigvis kom jeg meg fort ut av det, men i ettertid begynte han å dukke opp der jeg bodde, på jobben min, på trening og på buss/bybane når han visste at jeg kom til å være der. Han ringte meg også opp fra ukjent nummer. Dette varte i rundt tre måneder. Jeg anmeldte ham, men han sluttet egentlig å kontakte meg rundt samme tid. Jeg hørte ikke så mye fra politiet. De ringte meg en gang, fordi de ikke fant ham i systemet. Jeg hadde oppgitt navn og fødselsdato.

Et år senere ble jeg kontaktet av politiet på nytt. Det viste seg at han var en helt annen enn han hadde sagt. Han var egentlig 17 år eldre enn meg, og hadde et annet navn. Han var siktet for upassende oppførsel mot mindreårige og var i besittelse av barnepornografi. Du kan si jeg ble ganske sjokkert. Jeg var kalt inn for å vitne i retten. Jeg hatet det, men hadde ikke noe annet valg.

Det er to år siden forholdet og stalkingen, og ett år siden rettsaken. Likevel går det ikke en eneste dag hvor jeg ikke får en eller annen påminnelse om alt som skjedde. Det kan være noe jeg ser, lukter eller ord jeg hører. Det verste er når jeg ser noen som ligner på ham, eller hører noen som har en lignende stemme. Jeg vet at dette egentlig er en side for mennesker som blir utsatt for vold og seksuelle overgrep her og nå, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få hjelp til å komme meg videre. På utsiden ser alt greit ut - jeg har en jobb, går på et studie jeg liker, har en kjæreste og en god familie. Likevel preger hendelsene meg mye. Jeg har lyst til å prate med de jeg er glad i, men det føles feil å snakke med kjæresten min om ham. Han vet om det som skjedde, men jeg vil ikke plage ham mer med det. Faren min, som bor nærmest av foreldrene mine, mener det godt når han forteller meg at livet går videre og at jeg ikke må la han få makt over livet mitt. Samtidig er dette det minst hjelpsomme jeg kan høre, for jeg klarer ikke å stenge ute inntrykk jeg får som minner meg om ham. Da jeg vurderte å få hjelp av psykolog i ettertid av rettsaken, sa min mor at kanskje det beste er å bare legge hele saken bak meg og ikke rippe opp i det mer. Der og da var jeg enig med henne, men nå som jeg opplever at det ikke blir noe bedre, er jeg ikke så sikker lenger.

Hvor lenge er det vanlig å bli påvirket av noe sånt som dette? Finnes det lavterseltilbud for mennesker som ikke lenger blir utsatt for psykisk vold, men som har blitt det tidligere?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Så bra at du kom deg fort ut av forholdet du var i med denne mannen, og at han etter en stund sluttet å kontakte deg og dukke opp ulike steder hvor du befant deg. 
Å få reaksjoner etter å ha vært i et kontrollerende forhold og/eller etter ubehagelige og vonde opplevelser, er ikke uvanlig. Det er mange måter å reagere på, og hvor omfattende reaksjonene er, når de kommer og hvor lenge de varer, varierer fra person til person. Det er heller ikke uvanlig at det kan gå en god stund fra hendelsen skjedde til man oppsøker hjelp. 

Det som er viktig, er å ta på alvor hvordan du har det i dag. Mange opplever det nyttig å snakke med noen, både for å bearbeide og å sortere noen tanker og følelser. Du skriver at du vurderte å snakke med en psykolog etter rettssaken, og selv om foreldrene dine sa det er best å legge hendelsene bak deg, anbefaler vi at du snakker med en fagperson om hvordan du har det nå og hvordan opplevelsene preger deg. En mulighet er å ta opp dette med fastlegen din, som også kan henvise deg videre, for eksempel til en psykolog, hvis det skulle være aktuelt. Du skriver ikke hvor gammel du er, men om du er i alder for å oppsøke en ungdomshelsestasjon, kan det også være et alternativ, hvis det finnes i nærheten av der du bor.    

Dessverre er det ikke så mange lavterskeltilbud å vise til, men et sted du kan ringe hvis du har behov for å snakke med noen, er til Mental Helse sin Hjelpetelefon på 116 123.  Dit kan du ringe anonymt og når som helst på døgnet.  

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no

KORONAKRISEN – HJELP VED VOLD OG OVERGREP

Døgnåpne tjenester:

Er du voksen og trenger selv hjelp eller ønsker å hjelpe en annen voksen?

Er du bekymret for et barn eller trenger hjelp i omsorgen for barn?

På nettsidene våre finner du oversikt også over andre hjelpetilbud. Det varierer hva de ulike tjenestene kan tilby i øyeblikket. Vi anbefaler deg likevel å ta kontakt og sjekke ut hvilken hjelp du kan få. Spørsmål- og svartjenesten på dinutvei.no er også åpen.