Forlat siden Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan få legen til å forstå at jeg er låst i «fight-flight»?

Kvinne/jente 46 Besvart 21.11.2019

Spørsmål

Hvordan skal man få legen til å forstå at man er låst i «fight-flight»? Hva skal man si for å få hjelp til å ikke være det? Hva slags behandling hjelper, og hvor kan man få det?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du skriver ikke så mye om situasjonen din, og det gjør det litt vanskelig å svare konkret på spørsmålene dine, men vi skal prøve. 

Å være låst i "fight-flight" er ikke noen god situasjon å være i. Den beste måten å få legen til å forstå det på, er nok å fortelle så direkte som mulig hva du opplever og hvordan du har det. Gi en beskrivelse av symptomene dine, sammen med litt informasjon om hvorfor du tror det er sånn. Det kan være en idé at du før legetimen skriver ned det du ønsker å si om symptomene, utviklingen av dem og hvordan de påvirker deg i hverdagen, sånn at du får formidlet dette til legen. Det kan hjelpe legen å forstå, og sammen med legen kan du forsøke å finne ut hva som kan være best egnet behandling for deg. 

Hvis situasjonen din er en følge av for eksempel voldsopplevelser, enten nylig eller tilbake i tid, kan du be legen om en henvisning til et distriktspsykiatrisk senter (DPS). Du kan også spørre om legen din vet om en psykolog med avtale - en såkalt avtalespesialist - som kan være god på å behandle traumer, lik de du eventuelt har.  Har du skrevet en beskrivelse av symptomene dine og hvordan dette påvirker deg, kan du eventuelt be legen legge ved beskrivelsen i henvisningen. 

Dersom du har prøvd uten hell å få legen din til å forstå og til å hjelpe deg, kan det også være en mulighet å bytte fastlege hvis du bor på et sted hvor det er flere å velge mellom. 

Vi håper du får den hjelpen du trenger!

Vennlig hilsen
dinutvei.no

KORONAKRISEN – HJELP VED VOLD OG OVERGREP

Døgnåpne tjenester:

Er du voksen og trenger selv hjelp eller ønsker å hjelpe en annen voksen?

Er du bekymret for et barn eller trenger hjelp i omsorgen for barn?

På nettsidene våre finner du oversikt også over andre hjelpetilbud. Det varierer hva de ulike tjenestene kan tilby i øyeblikket. Vi anbefaler deg likevel å ta kontakt og sjekke ut hvilken hjelp du kan få. Spørsmål- og svartjenesten på dinutvei.no er også åpen.