Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hva gjør jeg når kranglingen blir mer og mer ekstrem?

Besvart: 09.10.2016

Spørsmål

Jeg er sammen med en fyr, vi har vært sammen i tre år nå og har nettopp flyttet sammen. Vi har hatt ganske store krangler i det siste, de blir mer og mer ekstreme. I dag begynte vi å krangle, han dyttet meg inntil veggen mange ganger og da dyttet jeg han. Han knuste et middagsfat og ødela bildene av familien min. Han begynte å skrike til meg sånn at jeg slo han til forsvar for meg selv. Jeg så at han fikk vondt, og da tok han tak i halsen min og slengte meg ned på gulvet med hodet først og kvelte meg. Jeg har kjempevondt i brystkassen og i hodet. Han er bare sånn når jeg ypper med han og blir sint selv, men han gjør alt vondt verre…

Svar

Hei, og takk for henvendelsen din. Det du forteller om er alvorlig og noe det er bra og viktig at du reagerer på. Vi oppfatter at du beskriver et forhold hvor krangler og bruk av vold eskalerer. Dette er en uheldig og farlig utvikling. Det er nødvendig at volden tar slutt og at dere får hjelp, enten sammen eller hver for dere.

I et parforhold kan man selvfølgelig bli uenige og irritere seg over hverandre. Det å dytte og slå hverandre når det «topper seg», er derimot ikke holdbart. Bruk av vold er både skadelig og ulovlig. Det å bli tatt kvelertak på er skremmende og kan være svært farlig. Enda mer alvorlig er at det raskt kan utvikle seg til en livstruende situasjon.

Du skriver at «han bare blir sånn når jeg ypper med han…». Vi vet ikke helt hva du legger i dette, men det er uansett ikke akseptabelt å reagere med fysisk eller verbal vold.

Steder dere kan kontakte er Alternativ til Vold, ATV, som er et kompetanse- og behandlingssenter med særlig fokus på vold i nære relasjoner. ATV kan kontaktes direkte og uten henvisning. Her kan du finne en oversikt over kontorer og behandlingstilbud ved ATV.

Dere kan også kontakte et familievernkontor, men det kan være at familievernkontoret prioriterer familier med barn. Her finner du oversikt over familievernkontorene.

Du kan også henvende deg til et krisesenter som har lang erfaring i å snakke med mennesker i lignende situasjon som din. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret, men de kan snakke med og lytte til deg og gi deg råd og veiledning. Du kan ringe eller oppsøke senteret direkte, uten timeavtale eller henvisning. Her finner du oversikt over alle landets krisesentre.

Vi håper svaret er til noe hjelp, og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen
dinutvei.no