Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Moren min blir mishandlet, og nøler med å gjøre noe selv – hva bør jeg gjøre?

Besvart: 09.10.2016

Spørsmål

Hei.

Jeg har en mor som blir både fysisk og psykisk mishandlet av sin samboer/kjæreste. Dette har pågått en stund nå. Han ruser seg, og blir aggressiv i rustilstanden. Grunnen til at jeg sender meldingen til dere er fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg skal gå frem for å hjelpe i denne situasjonen, og heller ikke hvem som er best å kontakte. Hun nøler selv med å ta kontakt med politiet, og diverse andre hjelpeorganisasjoner. Mye fordi hun selv er sliten og har før også slitt med rusproblemer. Jeg har ingen bevis om at det skjer, bortsett fra hennes ord, og meldinger på facebook. Jeg vet at hun har vitner, og at andre er klar over det, en nabo blant annet, og ekskjæresten som bor i underetasjen har vært vitne til i hvert fall en voldsepisode som endte med hjernerystelse og brist i armen. Hun dro ikke på legevakten, så «offisielle» bevis har hun ikke.

Kan nevnes at hun har opplevd dette før med eksamboeren, han ble anmeldt og sonet en dom.

Vil tro at grunnen til at hun ikke tar tak i dette nå er fordi hun ikke orker, rett og slett. Helt sikkert fordi hun også er redd. Samboeren kommer med drapstrusler også. Men moren min er en sterk kvinne, så hun har problemer med å søke hjelp.

Mitt spørsmål er: Hva burde jeg gjøre? Eller om dere kan fortelle meg hvem jeg kan kontakte? Jeg er genuint redd for hennes liv da, i løpet av en tiårsperiode, har mer enn halvparten av de kvinner som er blitt drept i Norge, blitt drept av en nær partner, og VG påpekte nylig at 72 kvinner er drept av sin mann siden 2000.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er lett å forstå at du er bekymret for moren din. Det du forteller om er alvorlig, og det er flott at du ønsker å hjelpe henne. Vold og drapstrusler er skadelig og straffbart og må absolutt tas på alvor.

Du skriver at moren din nøler med å ta kontakt med politiet eller andre hjelpeorganisasjoner. Det er ikke uvanlig at mennesker som lever i voldelige forhold bruker lang tid på å bryte ut, og det å ta kontakt med politi og hjelpeapparat kan være vanskelig. Dette er noe du kan hjelpe henne med. Du kan ringe politiet på tlf. 02800 for å få råd om hva du bør og kan gjøre. Hvis du ikke ønsker å oppgi navnet ditt eller hvem saken gjelder, trenger du ikke det.

Krisesentrene rundt i landet får også mange henvendelser fra mennesker som er i samme situasjon som deg, og som lurer på hva de skal gjøre. De ansatte der har mye erfaring og kan gi både deg og moren din støtte og veiledning. Hvis det er behov for det kan moren din bo på et krisesenter i en kortere periode, men hun kan også få hjelp og veiledning uten at hun trenger å bo der. Her finner du oversikt over alle landets krisesentre.

Du kan også foreslå for moren din at hun kan snakke med fastlegen sin, hvis hun ikke har gjort det allerede. Det kan være et bra sted å starte for å få hjelp.

Avhengig av moren din sin alder, kan telefontjenesten til Vern for eldre også gi gode råd og veiledning, både til deg og henne. Tjenesten er for eldre over 62 år som er utsatt for vold, og de kan nås på tlf. 800 30 196, mandag til fredag kl. 9 – 15. Du kan lese kort om Vern for eldre på dinutvei.no.

Vi vi til slutt minne om at det er viktig at du tar vare på deg selv også. Du står i en krevende situasjon hvor det er lett å glemme egne behov og egen helse. Hvis du har behov for å snakke med noen, kan du for eksempel ringe Rådgivningstelefon for pårørende på telefon 22 49 19 22, mandag – fredag: 10 – 15, tirsdag: 10 – 19. Telefonen drives av Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse. Kanskje finner du også noe nyttig hjelp i artikkelen på dinutvei.no, «Jeg er pårørende; hvor kan jeg få hjelp

Hvis du ikke fikk godt nok svar på det du lurte på, eller du har andre spørsmål, er du velkommen til å skrive til oss igjen.

Vennlig hilsen, redaksjonen.